onsdag den 19. oktober 2011

Æbleeksperimenter - Æblesaft og æblegele

Min kollega var så betænksom at give mig en stor bærepose af hendes nedfaldsæbler til køkkeneksperimenter. Jeg har længe gerne ville lege lidt mere med æbler, for jeg har endelig fået mig en saftpresser, som kan tage hel frugt.
Jeg skyllede æblerne og besluttede mig for at presse dem og lave en masse saft, sirup og prøve at lave æblegele au naturel - dvs uden tilsætningsstoffer. Opskriften på æblesirup kan du se her.

Så æblerne røg i pressen og saften blev målt af og røg i forskellige gryder. Den ene og øverste er ren saft, den højre er saft med sukker og den venstre er æbleskrald.
Den højregryde med æblesaften bestod af 
1liter presset æbler
250 g sukker
1 vaniljestang
mynteblade


Æbleskraldet bestod primært af af det andet end saft som presseren spyttede ud - altså frugtkød, skrog og skal - det er nemlig her pektinen sidder. Pektinen er det stof, som skal geleere saften. Det var lidt for tørt, så jeg tilsatte lidt mere saft.
Efter en rum tid indkogning af massen, satte jeg det til at dræne i et rent viskestykke i en sigte. Jeg fik 7,5 dl saft efter 1 times tid.

Den reducerede saft kogte jeg ind sammen med 640 g sukker og ventede...ventede og tog lidt smagsprøver fra... smagte på det gav lidt mere sukker og ventede på at de satte sig i gele. Tilsidst lykkedes det endelig, og gelen kom på nykogte glas- afspritet i snaps.
Aftens produktion blev rig og der er masser af gaver til venner og familie. Æblesaften og siruppen skal bruges til pandekager, dansk vand og sødestof i madlavningen.
Nu er spørgsmålet så... hvad er det lige jeg bruge min gele til?

4 kommentarer:

 1. Til fyld i kage, til at smøre på en nybagt bolle, oven på en skive ost eller spise som tilbehør til en varm ret mad :-)

  SvarSlet
 2. Ostekombinationen lyder ret god... jeg må ud og lede efter en mild skimmelost og noget godt brød... eller bage noget brød. Tak Stine :-)

  SvarSlet
 3. Umh, og jeg var så den heldige modtager af nogle af godterne. Jeg er helt med på at geleen skal bruges til ost. Det ville være en skøn kombi. Knus

  SvarSlet
 4. Update: Saften er god at blande i danskvand

  SvarSlet