lørdag den 9. oktober 2010

Hjemmelavet æblesirup - to varianter

Jeg blev så inspireret af Hanne K's æblesirup, at jeg måtte finde nogle æbler og prøve at lave lidt sirup. En af mine søde kollegaer tog en pose hjemmedyrkede nedfaldsæbler med til mig. Jeg glemte at spørge om hvilken sort de er af, men der var to forskellige.

Min plan var at følge et par forskellige opskrifter, da opskriften fra Friland fokuserede på den ufiltrede saft, og opskriften fra brugte skrællen og kernehusene.
Så jeg skrællede alle æblerne, fjernede kernehuset og pressede æblerne.  Jeg fik 1,2 l råjuice.
Skrællerne, kernehusene og halvdelen af mosen kom jeg i en stor gryde, hvor jeg tilsatte vand, så det dækkede. Derefter lod jeg det koge ind i 20 minutter, hvorefter jeg siede væsken fra. Væsken havde fået den smukkeste røde farve. Jeg tilsatte en vaniljestang som jeg hjalp på vej ved at snitte op og tage kornene ud. Alt blev lagt ned i gryden, også tilsatte jeg sukker efter behov. Siruppen skulle nu koges ind, så den fik yderligere i 1 time.

Råjuicen kom i en gryde, og jeg kogte den ind med en vaniljestang samt 800 gram blandet sukker. (jeg havde ikke nok rørsukker, så jeg tilføjede alm. hvid sukker og mørk farin). Opskriften forklarede, at det skulle koges til det blev klart.... det synes jeg var lidt utydeligt, se lige fotoet, så jeg ventede og ventede...
Jeg vendte ryggen til og lavede noget andet, og pludselig var siruppen blev klar! Meget skægt... det må være noget med sukkers kogepunkt.
Nu stod de to sirupper på komfuret og skulle koge ind til massen var tyknet. Pludselig slog det mig at jeg ikke lige havde brug for to varianter, så jeg hældte dem sammen i den ene gryde.  Efter et par smagsprøver, blev jeg enig med migselv, om at siruppen godt kunne trænge til lidt frisk ingefær. Så det tilsatte jeg og kogte videre.

Da siruppen havde kogt, det jeg synes var nok, destillerede jeg mine flasker/glas med kogende vand og en omgang spiritus og hældte siruppen på. Der blev ikke så meget sirup, som jeg havde regnet med.

Det ene glas blev kun halvfyldt, så jeg smuttede to håndfulde mandler og skoldede lidt hakkede  paranødder og pinjekerner sammen med et par kviste rosmarin. Nødderne puttede jeg ned til siruppen. Nu skal jeg bare ud og købe lidt blå ost, og spise nøddesiruppen til. 
Mums

2 kommentarer:

 1. Lækkert!
  God ide med mandlerne osv. den sirup er jeg meget spændt på at høre videre om :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. Det blev meget lækkert med nødderne. Luksus med hjemmelavet nøddesirup. Og en god værtindegave.

  SvarSlet