søndag den 13. februar 2011

Citronfromage med chokolademarengs

Jeg havde faktisk planlagt at lave Piskerisets limecreme med vaniljemarinerede bananer, men glemte at købe alle ingredienser... I stedet lavede jeg citronfromagen fra Meyers Almanak. Den er god.

Ingredienser til 6-8 personer
4 blade husblas
150 g sukker
1,5 dl citronsaft
reven citronskal fra økologisk citron
3 æggeblommer
5 dl piskefløde
4 stykker revet mørk chokolade
Husblassen udblødes i koldt vand i ca. 5 min.
Sukker og citronsaft og - skal koges sammen i en gryde i 2-3 minutter. Når saften er kølet lidt tilsættes æggeblommerne under piskning. Der piskes over svag varme til det skummer.
Husblassen knuges frit for vand og lægges i massen, og der piskes til det er opløst. Herefter køler massen lidt af i 10-15 minutter.

Flødeskummet piskes til en let og luftig skum. Det skal hverken være pisket for hårdt eller være for koldt, da det kan påvirke fromagens konsistens.
Citronskummen og flødeskummen vendes forsigtigt sammen, og hældes i en form. Citronfromagen skal hvile koldt i 2-3 timer. Jeg pyntede min med en blanding af reven citronskal og chokolade - helt uautoriseret.
Nu er jeg meget risikosøgende og har både læst og hørt at økologiske æg har samme lave forekomst af salmonellabakterier som pasteuriserede æg, så jeg brugte altså friske æggeblommer til fromagen. Og som den Daredevil jeg er, spiser jeg også både blødkogte økologiske æg, spejlæg og røræg. Det betød, så at jeg havde tre hvider tilbage, og dem kunne jeg jo så passende lave om til marengs. Så var der jo også noget sprødt og sødt til den sure fede bløde fromage.

Marengs opskriften er modificeret fra Iselsker
3 Æggehvider
150 g sukker
2/3 tsk eddike (jo tak, det var lidt svært at måle op)
Lidt hakket mørk chokolade

Æggehviderne piskes stive. 100g sukker og eddiken tilsættes, hvorefter massen piskes i yderligere 5-10 minutter. Resten af sukkeret røres i med let hånd. Chokoladen vendes i massen. Marengsmassen stoppes i en frysepose med et lille hul. Posen sætter små toppe på bagepapir, og bages de ved svag varme, ca 100-110 grader i ca. 1 time. Mine var altså ikke færdige efter en time i varmluft ved 100 grader, så jeg skruede op for varmen og gav dem lidt længere tid. Desværre var der så lige tre andre madprojekter i gang, så jeg glemte at måle ekstratiden.

Det var så første gang, jeg lavede fromage. Det er nemt, smager rigtigt godt og vakte stor glæde blandt gæsterne. Jeg synes, fromagen var lækker - god surhed og fedme, og jeg satte stor pris på det søde marengstilbehør.

4 kommentarer:

 1. Uhmmm, sådan en god omgang citronfromage, er jo fantastisk :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 2. Det var faktisk rigtigt lækkert og slet ikke tung, som jeg huskede den.
  kh SS

  SvarSlet
 3. Citronfromage, den kommer lige på listen! :) Der er stadig gode citroner i handlen!!:)

  mvh.
  Nicolai

  SvarSlet
 4. Nemlig, der er faktisk mange gode citrusser lige nu... og tro mig med alt det sukker skal der være nogle sure citroner. Og nu får jeg lyst til noget hjemmelavet citronlimonade.

  God fornøjelse, SS

  SvarSlet