onsdag den 21. december 2011

Juleslik med appelsin

Som så mange andre er jeg pjattet med citrusfrugter, og da jeg fandt denne skønne opskrift , hvor Jen laver hjemmelavede orange grene og kandiseret appelsinskal, måtte jeg igang med finde nogle økologiske appelsiner (jeg er nemlig ikke så pjattet med alle de sprøjtegifte, som jeg læser om findes i skrællen og skallen på diverse frugter.... yrk..)

Det er en super nem opskrift, man skal bare have lidt tid... og det har jeg en del af. Frugterne presses, og den hvide hinde fjernes, så appelsinskrællens bagside bliver fregnet.
Så gav jeg skrællerne et opkog og skar dem i mindre stykker og kogte dem i en sirup på sukker, appelsinsaft og vand. Jeg siger det bare lige... appelsinsirup er stærkt undervurderet.
og så tørrede de... i et par dage. Jeg var nødt til at prøvesmage imens. De er meget klistrede og smager af sindssygt meget af appelsin. Måske spiste de mindre slik i gamle dage, fordi smagen var så intens, at man ikke kan køre det ind i munden. Hvad?? Det er altså den måde, jeg spiser slik på
Imens jeg ventede på, at appelsinskrællerne tørrede, lavede jeg brændte mandler i lidt af appelsinsiruppen. OMG! De blev rigtig gode, og jeg er stadig overrasket over ,at jeg har formået at give nogle af dem væk i gave... jaja du læste rigtigt... faktisk gav jeg også nogle af dem til min tandlæge... jo det kan man altså godt. Så fik jeg lidt rabat på en af de mange kroner, jeg er ved at få lavet... (lorte børnetandlæge, som gav mig præventiv sølv i kindtænderne... mange år senere viser det sig at sølv udvider sig og sprænger tænderne....)
Endelig oprandt dagen, hvor jeg skulle dyppe grenene i chokolade. Jeg havde set mig i tankerne stå der i en fin chokoladekittel og se meget seriøs og dygtig ud, mens jeg arbejdede og fremtryllede skøn konfekt. Så jeg øvede mig lige først på nogle af de berømte og lækre chokoladelakridsmandler.
Hmpf, det gik ret dårligt. Faktisk viser det sig at man skal lade være at bruge lakridsrodspulver... det smager ret dårligt sammen med chokolade. Min gode chokolade var brugt op og jeg gad ikke mere.... faktisk var jeg ret sur. Heldigvis kunne orangegrenene nøjes med at blive rullet i sukker, og så har jeg lavet nok konfekt for denne jul. Og jeg har stadig lidt lækker chokolade tilbage fra min Feel Better pakke. Hæhæ...

7 kommentarer:

 1. Hej SushiStegen.
  Hvor jeg elsker et nyt ord du har lært mig, fregnede appelskinskaller - skønt ord:-).
  Jeg vil forsøge mig med mandlerne - det er jeg sikker på mine smagsløg elsker. Heldig tandlæge:-
  Kh. Charlotte

  SvarSlet
 2. Lyder som noget jeg skal prøve - appelsinduft=jul.
  Appelsin sirup...på yoghurten :-)

  Tørrede du dem bare ved stuetemperatur?

  /Erland

  SvarSlet
 3. Og en af de andre citrus-forelskede er mig og de appelsinstrimler lyder superlækre. Er vild med udtrykket fregnede appelsiner ;-) Jeg morede mig kongeligt over, at du giver tandlægen mandlerne. Muglivis med bagtanken, at tandlægen selv knækker sine tænder på dem :-D

  SvarSlet
 4. De appelsingrene ser superlækre ud! Ja, det gør mandlerne nu også - mmmm!

  SvarSlet
 5. @Charlotte den 2: De fregnede appelsiner har givet mig sangen om fregnede Louise på hjernen. Nu prøver jeg at finde en ny og mere julet tvangssang :-) Tandlægen blev også rigtig glad for gaven.

  @Erland: Det er topjulet med appelsin! Det dufter så godt og smager vidunderligt. Jeg tørrede dem ved stuetemperatur ca 22 grader. Det er ret varmt i køkkenet, da vores radiatorregulator er gået i itu og har sat sig fast. Men jeg tror næste gang vil jeg give dem en tur i ovnen ved lav varme.

  @Camilla: De kandiserede appelsinstrimler smager altså rigtigt godt og af meget appelsin. Tandlægen fik også lidt af appelsinstrimlerne, så kan han byde på dem til de mindre tandstærke :-)

  @Piske: Jeg kan bedst lide mandlerne, men bedsteveninden synes at de kandiserede appelsiner er bedst. De minder hende om det der juleflæsk-vingummi-noget.

  SvarSlet
 6. Jeg sidder og får lyst til at lave appelsinmarmelade - hvilket jo er ret fjollet, eftersom der stadig er noget i køleskabet fra sidste produktion.
  I stedet vil jeg nok nøjes med at eftergøre de fregnede appelsinskaller en gang, og så håbe du får lavet nogle mandler med det rigtige lakridspulver (uden rod) :-)

  SvarSlet
 7. @Heidi: Hahaha, engang imellem er det bare projektet i sig selv, der trækker. Jeg har sat mandlerne på standby og spiser i stedet en masse brændte mandler :-)

  SvarSlet