mandag den 25. april 2011

Jagten på de sagnomspundne ramsløg

Loverboy og jeg tog på påskeferie til Nordjylland op til mit elskede Vesterhav, sol og mad i lange baner. Men jeg var blevet smittet af bloglands snak om de vilde ramsløg, og alle de skønne ting man kan lave med dem, så jeg brugte den halve nat på at læse lidt op de steder hvor de gror... ege- og bøgetræer, kystnære skove som Risskov, Middelfart og Lejre ... nu var det så ikke lige den vej, vi skulle køre.
Loverboy tilbød, at vi kunne køre omkring Lejre og stoppe ved den første bøgeskov, vi så. Vi gjorde derfor et stop ved Borrevejle Skov eller bedre kendt som Holbæksmotorvejsafkørsel 15... og vi kiggede i skovbunden... og vi kiggede ... og der var masser fine anemoner, grønne grene og skvalderkål - ingen ramsløg, så vi kørte videre i højt humør beruset af forårsdufte og solstråler.

Da vi kom til Nordjylland forhørte jeg mig hos familie og venner - uden held. Ingen kendte til de hemmelige steder, og få kendte faktisk til de forjættede planter. Måske findes de ikke i Nordjylland, tænkte jeg stille og glædede mig til at komme hjem, for jeg havde hørt rygter om, at de gror både ved Lammefjorden, på Amager og på Nørrebros Assistens Kirkegård... hmmm tør man spise planter, der gror ovenpå grave?

Så var det, at vi spiste påskefrokost på den vidunderlige Villa Vest i Lønstrup og den søde Kim lige nævnte, at de da selv plukkede deres ramløg!!! (Ja der kommer et indlæg senere om maden.) Jeg lover dig, mine øjne blev så store som tekopper. Jeg spurgte og spurgte ind, og fik lokket ud af ham, at de voksede i området omkring Øland. Hmmm, det var hellere ikke lige den vej, vi skulle. 
Billedet er hugget her fra en artikel om Villa Vest
Kim fortalte, at modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig havde plantet ramsløg over deres våbenlagre, dels for finde dem igen og dels for at vildlede tyskernes våbenhunde. 
MEN jeg fandt ramsløgsgejsten igen og havde derefter hundemanerer i bilen...dvs hovedet ud ad vinduet, når vi var ude og køre... og jeg nåede at råbe "STOP BILEN!" mere end en gang.
 Så vi så på lidt flere forårsblomster i fine skyggefulde skovbunde...
 Pludselig så jeg noget i øjenkrogen, som fik mit hjerte til at hoppe... Ramsløg, som snart ville springe ud. "Måske er Nordjylland bare lidt bagefter..." tænkte jeg, mens jeg fandt mit samlekit i bagagerummet og stormede ind i skoven.
Hmmm... de duftede ikke af noget... og da jeg gned bladene, luftede de bare af grønt. Det var jo ikke lige, hvad jeg havde hørt og læst. Hmmm stænglerne så også forkerte ud
...så jeg bakkede ud af projektet og plukkede en til fællesdiskussion i sommerhuset.
Det er så en liljekonval- ramsløgets giftige kusine.

Så nu skal jeg vist bare forbi Irma eller SuperBrugsen og finde noget ramsløg.

16 kommentarer:

 1. Jeg holdt været i spænding :) ... ØV!!
  Jeg har lige set i Spar's tilbudsavis, at de har danske ramsløg på tilbud fra i morgen. Så hvis du har sådan en butik i din nærhed, så må du forbi :)

  SvarSlet
 2. Vi var i middelfart i går og jeg kan love dig at der var MEGET ramsløg. Jeg plukkede lidt, men jeg tror der er nok til hele DK bare i den lille skov vi var. Kom over til mig, så skal jeg tage dig med på tur :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 3. Hvis du ikke kan finde dem i skoven har Aarstiderne 3 bundter for 65 kr i disse uger. Jeg kan se på billederne at der er nåletræer i baggrunden. Ramsløg foretrækker at vokse i bøgeskove og helst nær vand.

  Håber du får fat i nogen, for de er dejlige at lege med i køkkenet :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 4. Man må gå så grueligt meget igennem :-))) Jeg bor jo ved lammefjorden, så måske skulle du da bare komme herop og lede. Jeg giver kage til kaffen :-)

  SvarSlet
 5. Hej Hanne,
  Tak for tippet. Det ender nok med at jeg kører hen til en Spar, om end ikke andet bare for at se de der ramsløg ;-)
  /SS

  SvarSlet
 6. Kære Birthe,
  Det ville være så hyggeligt med en tur til Middelfart sammen med dig, og jeg vist brug for en naturvejleder,
  Kh SS

  SvarSlet
 7. Kære Malou, jeg kunne godt tænke mig at lege med de lugtende planter, og det ville bare så fedt at finde dem selv. Men tak for tippet med Årstiderne. det er godt at have en webbaseret løsning ved hånden.
  / SS

  SvarSlet
 8. Kære Camilla,
  Måske ender jeg som en hvidløgsduftende prinsesse, det kan godt være at jeg starter bilen - for dine kager kan lokke
  Kh SS

  SvarSlet
 9. Jeg så ramsløg i går i min lokale SuperBrugs :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 10. Det er formentlig ikke relevant mere, men hvis det er i Nordjylland der skal findes ramsløg er Tolne Skov perfekt. Det ligger lige mellem Hjørring og Frederikshavn :)

  SvarSlet
 11. @Birthe, tak for tippet om SuperBrugsen, men nu lærer jeg at holde af mine spøjsløg. Så den der fine ramsløg vente til næste år.kh SS

  SvarSlet
 12. Hej Anonym,
  tak for tippet. Og jeg ved faktisk næsten hvor Tolne skov ligger, for jeg har familie i Sindal. Hmmm, min nordjyske familie er vist mere fiskere end samlere... de er i hvertfald mere brugbare når det handler om at finde friske fisk eller krabber.
  /SS

  SvarSlet
 13. Efter at have læst jeres tekster har jeg kontaktet Aalborgs super dygtige naturvejleder Esben Buck her svar

  Hej Claus  Der vokser Ramsløg på skrænterne ved Zincks kanal tæt ved Godthåb Hammerværk i Godthåb.  Venlig hilsen

  Esben Buch

  SvarSlet
 14. Hej Anonym /Claus?
  Hvor er det bare betænksomt af dig, at du har forhørt dig hos en naturvejleder - og fedt det er en af dygtige og vidende... jeg håber bare at Zincks kanal ved Godthåb ligger i Nordjylland og ikke på Grønland? Han skulle vel ikke kende et sted i København - det er nemlig der jeg bor til daglig.
  /SS
  PS velkommen til bloggen

  SvarSlet
 15. Jeg kan anbefale Lyngby Sø. Men pluk nu ikke allesammen. Der er kun et areal på størrelse med en almindelig havegrund, ca. 1000 m2 vil jeg gætte mig til. Og fantastisk så tidligt de var på den her i 2012. Allerede på vores tur i begyndelsen af marts var de 5 cm. høje. Go' jagt!

  SvarSlet
 16. Og området omkring Lyngby sø er jo også smuk gåtur værd. Jeg må se om jeg kan lokke Loverboy med på tur. Tak for tippet

  SvarSlet