fredag den 31. december 2010

Jomfruhummerbisque

Madmoden lige nu handler om sushi, kammuslinger og jomfruhummere. Jeg er med på vognen, og i aften skal vi fejre nytåret med to gode venner. Madopgaverne er delt ud, og vi kommer med den ene af to forretter - nemlig grillede jomfruhummer i en lille jomfruhummerbisque samt en af de skønneste dessert - hjemmelavet chokoladefondanter med vanilieis.


Det lykkedes mig at få fat nogle skønne af slagsen fra Læsø, og de blev nænsomt tøet op i køleskabet i ca. et døgn.
Hovederne og kløerne trækkes af og sættes til side til bisquen. Jomfruhummer skal i lighed med rejer røves. Det vil sige tarmen skal fjernes fra kødet, og det sker ved at klippe ryggen op og fiske tarmen ud. Jeg bruger en sushipind af metal.

Bisquen- en lille forret til 4 personer:
2 spsk rapsolie
Hovederne og kløerne fra 9 jomfruhummer 
3dl Martini - man kan også hvidvin
5 dl kogende vand
1 spsk fishsauce
2 gulerødder
1 rødløg
timian
lille bundt persille
en grøntsagsbouillion
en stor klat chiliketchup
1 dl piskefløde
Hovederne og kløerne brunes af i en meget varm gryde med olie. Dernæst kommes de hakkede gulerødder, løg og urterne ved. Der røres rundt, og alle delene brunes lidt mere. Nu kommes martinien i og alkoholen brændes af, hvorefter det kogende vand, fishsaucen og bouillionen kommes ved. Suppen koges op, og der skummes af for urenheder. Jeg maser og banker også lidt på skallerne, for at få så meget smag ud som muligt. Det er også godt for aggressionerne :-) Bisquen koger videre på et lavere blus i ca 30 minutter. Her opdagede jeg, at jeg havde glemt at tilføje lidt tomatpureen, så jeg smed lige en god klat chiliketchup i, så fik den bare 10 minutter mere.

Bisquen sies og koges yderligere ind. Jeg gav den 20 minutter, da jeg godt kan lide den meget koncentreret. Herefter smagssættes bisquen med lidt fløde.
Nu er bisquen klar, og jeg mangler blot at grille halerne med smør iblandet lidt hvidløg og persille.
Retten samles ved at hælde bisquen i små glas og lægge halerne ovenpå. Jeg prøver at huske at tage et foto i aften og efterposte sammen med nogen af alt den anden gode mad, vi skal have.
Redigeret 01.01-11:Jeg huskede det- trods brannert - og er de de små cocotter ikke bare søde...
Så er der vist ikke andet tilbage end at ønske jer alle et rigtigt godt nytår. Jeg håber, også at I får en skøn aften i godt selskab med noget lækkert mad.

Det der 2011 kan bare komme an... jeg er klar!

4 kommentarer:

 1. Lyder rigtigt lækkert!
  Rigtig godt nytår og et lykkebringende 2011!
  Knus!

  SvarSlet
 2. Uhmm, hvor lyder det lækkert! :-) Jeg er også helt med på skaldyr-moden (og sushimoden), desværre hader kæresten sushi....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 3. Kan jeg få dig til at sende mig en mail når newyorkerbyheart@gmail.com? - tak :-)

  mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet