torsdag den 28. juni 2012

Gravid - hvilke fødevarer er ok?


puha... den er god nok. Jeg er stadig gravid, og nu er min abortrisiko endelig faldet til ca 10%. Det er altså en lettelse for mig og hjernen. Vi har jo kun prøvet, at det er gået galt, men alt er godt, så Mesterhjernen og Blødehjertet er under omprogrammering. Alt er nemlig godt. Øfgrisen sidder stadig som den skal, og udvikler sig på livet løs. Den har både hjerte, navlestreng, moderkage og en 1,5 cm frøagtigt krop. Alt lige efter bogen og de fem app's, som jeg har downloadet. Mig?? Jeg er møgtræt hele tiden og pisseglad. Nåh jo ... jeg er vist også lidt gnaven, men kun når jeg er træt, sulten, hormonel og har kvalme... som åbentbart er ret meget af tiden.  Men meget glad allerinderst inde!!!

Nu prøver jeg så at gennemskue de der hemmelige graviditetsregler for hvad man bør spise og hvad man absolut skal undgå. Regler er ikke min stærkeste side, men nu hvor det har været så besværligt at blive gravid, tænker jeg at jeg hellere må få helt styr på de der no-go's. Og jeg har nemlig allerede prøvet at sidde på en restaurant og google Høost... uden held og uden at spise min ynglingsost.
Indtil videre arbejder jeg med nej til alkohol, men hvordan er det nu med hovedpinepiller? Nej til upasteuriseret mælkeprodukter, men hvad med blødkogte æg?
Det er nej til råt kød, men hele denne uge synes jeg alligevel at kød smager klamt.
Nej til tunfisken på sushi og som bøf, men ok i dåsen

Ellers spiser jeg som sædvanlig varieret og husker mit ugentlige indtag af kanelsnurrer og den daglige gravitamin med folinsyre. Har du et godt råd... eller ved noget klogt, så smid lige en kommentar

11 kommentarer:

 1. Er der ikke også noget med jordbær og skalddyr??

  Det er så dejligt for jer at du endelig er gravid,blev så glad og helt rørt da jeg læste det!

  KH :-)

  SvarSlet
 2. Har ikke en skid gode råd, men er så glad på dine/jeres vegne over at det endelig ser ud til at lykkes.
  Kram og god (snarlig) weekend :-)

  SvarSlet
 3. Jeg ved heller ikke en bjælde om det men gætter egentlig på, at når grisen har sat sig fast trods alle odds, skal der mere end en kvart piske til at vippe den af pinden. Vi kipper med flaget og vover et forsigtigt hurra :-)

  SvarSlet
 4. Jeg ville først og fremmest holde mig fra enhver form for medicin! Jeg synes der er mange uhyggelige eksempler på medicin der først bliver godkendt til gravide - og så senere finder man ud af, at det alligevel havde en betydning. Heller ikke noget med at begynde at spise flere vitaminer end aftalt med lægen (Jeg kender ikke gravitamin, kan man ikke nøjes med kun at tage folinsyre).
  Hvis du derudover undlader at få farvet hår, undgår at male med andet end vandbaseret maling og holder dig fra alkohol, cigaretter og kun spiser begrænsede mængder "rovfisk" (tun, laks o.l) - så har du gjort rigeligt.
  At sortere i alle de andre fødevarer tror jeg bestemt ikke der er nogen grund til at begynde at plage sig selv med :-) Så bare frem med ostene.

  Og stort tillykke igen! :-)

  /Annette

  SvarSlet
 5. Lige en tilføjelse. Jeg har lige læst op på hvad man anbefaler nu til dags, og kan godt se at der står forskelligt om det med ostene. http://www.sst.dk/publ/Publ2006/CFF/Gravid_fvst/Naar_gravid.pdf ... Det burde være OK hvis du holder dig til danske oste som der står her: http://www.netsundhedsplejerske.dk/brevkasse/index.php?option=laessvar&kat=GRAVIDITET&id=14422 .....
  Mht. Toxoplasmo - som gør at de fraråder råt kød, kontakt med katte osv, så prøv at spørg om du ikke kan få taget en test for hvorvidt du allerede har haft det. Det foregår som en blodprøve - og det skal du formodentlig have foretaget alligevel. 27% af de gravide har nemlig allerede haft Toxoplasmose - og så kunne du være den bekymring mindre: http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/T/Toxoplasmose.aspx ...

  /Annette

  SvarSlet
 6. Mad til gravide skal jeg slet ikke gøre mig klog på - men et kæmpe stort hurra sender jeg lige fordi det bare går så godt - jubi retfærdigheden sejrer!

  SvarSlet
 7. Hjertelig tillykke - ønsker dig oog din mand lykke til. Jeg så godt udendelsen forleden i tv m.h.t. hvad man må og ikke må, når man er gravid. Det er en jungle. Den ene dag siger de det ene, dagen efter noget helt andet. Man bliver da helt rundforvirret af al den snak - håber du finder en gylden middelvej;-).
  Mange hilsner Charlotte

  SvarSlet
 8. Åh, hvor lyder det dejligt!! Tillykke :0)

  Med de første to, hang jeg mig ikke i, hvad man måtte og ikke måtte spise. Min krop fortalte når noget var godt og noget ikke var det (der var ting jeg ikke kunne få ned nogen af gangene...).
  Med sidste skud på stammen læste jeg lidt, men også kun lidt, for der er ingen bøger der er enige om noget som helst...
  Der kom jeg frem til at lever (som i stegt levet)og sushi nok var det jeg skulle holde mig fra. Øh, spiste altså sushi en gang, da min krop BARE måtte have det!

  Alle 3 gange har ost og yoghurt været basismad for mig. I kvalmens helved var en ostemad og en skål yoghurt min redning ;0)

  Jeg tror, at ens krop fortæller hvad den har brug for (og nej slik og kage høre ikke ind under det ;0D ).

  Nyd den dejlige tid der ligger forude og spekuler ikke over småting.
  Knus

  SvarSlet
 9. HVor er det bare skønt at øfgrisen stadig sidder det hvor den skal. Det er bare så fantastisk. Mht råd... Jeg er nok ikke den rette at spørge for jeg spiste alt det jeg plejede - ost, fisk you name it. Jeg drak (nippede til) også et enkelt glas vin ved festlige lejligheder. Og jeg havde også katte. Plukkede høns. Medicin holdte jeg mig fra, men det gør Jeg også under normale omstændigheder. Trods min "normale" adfærd under mine graviditeter er det lykkedes at få tre sunde og raske drenge. Det bedste er nok at gøre præcis som man selv føler er rigtigt. Skylder dig en aftale. Tiden flyver afsted. Sender en SMS en af dagene. Kæmpe knus

  SvarSlet
 10. Hvor skønt at høre, det fortsat går som det skal ;-) Ja, det der med hvad man må spise og hvad man skal holde sig fra som gravid, er der skrevet meget om. Tror, som nogen af de andre medkommentatorer, at vigtigst er, at man selv mærker efter og indtager alt med måde. Jeg har dog selv undladt alkohol og råt kød samt skåret ned på fisk/sushi. I den senere tid har rapporten om indtagelse af alkohol i graviditeten været ret så diskuteret, fordi den fastslår at fostret ikke tager skade af et par glas i ny og næ.
  Det kan være det er rigtigt, kan da også huske et af mine yndlings fotografier i mine forældres album er det, hvor min mor er til fest og står
  højgravid og smuk med et glas vin i den ene hånd og en cigaret i den anden ;-))) Det var dengang i start halvfjerdserne, hvor vi børn sad på bagsædet i bilen uden sikkerhedssele, og mor og far sad foran og pulsede lystigt på deres gigaretter for lukkede vinduer ha, ha.
  Men, men, nu er jeg jo også én af de kvinder hvis eneste mulighed for at blive gravid var ægdonation i udlandet (grundet for dårlig ægkvalitet), og da jeg var til den første jordemoder konsultation for lidt over en uge siden, fortalte hun mig, at grunden til den dårlige kvalitet, skulle ses i miljøet da jeg var barn/ung. Med andre ord, jeg ville kunne finde årsagen i de fødevarer og kemikalier jeg har indtaget igennem livet. Ganske tankevækkende.. og de utallige permanenter og hårfarvninger jeg har fået i de neonfarvede 80´ere, var faktisk noget af det første der dukkede op i mine tanker. Så hmmm... tror at slet ikke er en dårlig idé, at lytte til hvad forskningen fremsiger på området, men vigtigst måske nok at finde balancen i sig selv omkring til- og fravalgene ;-)
  KH Kristina

  SvarSlet
 11. kære alle
  tak for jeres søde hilsner og kommentarer, dem er jeg glad for.
  Det går stadig godt, og øfgrisen er vokset til hele 3 cm og er igang med at lave pynt som negle og hår. Det er for vildt at tænke på, hvor travlt kroppen har med at bygge et helt menneske. Jeg laver ikke så meget andet end at sove, hvile og overtale mig selv til at spise. Jeg er bare ikke særlig sulten og ret meget mad lugter og smager anderledes, men jeg glæder mig til at det går over igen. Det lover mine app's og bøger i hvertfald. Det går lidt ud over bloggens opdateringer for jeg gider ikke blogge om rugbrødsmadder og koldskål selvom det også smager godt.

  Jeg

  SvarSlet